Забележителности, екопътеки и маршрути в района на с. Рибарица

Забележителности в района на Тетевен и с. Рибарица

В района на с. Рибарица и около Тетевен определено има какво да се разгледа. Забележителностите в района включват манастири, църкви, архитектурни и исторически паметници, както и природни забележителности. 

Църквата е паметник на културата от национално значение. Строителството на обекта може да се отнесе към ХІІ-ХІІІ век. Открояват се два етапа на дострояване на обекта, след първоначалното построяване. Етапите могат да бъдат отнесени към началото на ХІХ век и няколко десетилетия по-късно, като за последният може да се каже, че има своя писмен белег – 19 юли на лето 1869. И така, от триконхален – в началото на неговото съграждане, обектът се превръща в петконхален. Вероятно съхранил в каменната си обител спомен от стъпките на Софроний Врачански при двукратното посещение на Тетевен. И уникален, при това. В какво се състои неговата уникалност. Неговата уникалност се състои във факта, че разваленият контракт по неговото последно изписване, дава възможност да се видят отделните етапи на стенописване – факт, който не може да се срещне не само в България, на Балканите, че дори и в Европа. От манастирските обекти оцелява и т.нар. „магерница”. Изчезналите във времето обеми на Манастирския комплекс чакат своето възстановяване, съгласно съществуващия идеен проект.

Къщата е архитектурен паметник на културата от национално значение, строена през ХVІІІ век. Един от обектите, наред с Манастирската църква „Свети Илия” съхранили своята цялостност,след опожаряването на селището от кърджалиите през 1801 година. Обектът е съхранил дърворезбените тавани, мусандрите и всичко, характерно за тетевенската архитектура;

Къщата е образец на тетевенската архитектура – паметник на културата от национално значение. Обектът има точна датировка, отбелязана на един от диреците – годината 1852. Тук се среща функционалност и изящество – /мусандрите/ – /вградените гардероби/, дърворезбата, кьошковете – кътовете за отдих и пр. Къщата е собственост на наследниците на голямата фамилия Бобевски. Тази фамилия има своите личности в лицето на х. Никола х. Стоянов Бобевски – заместник- председател на Дружество по набиране на доброволци за Руско- турската война от 1877 година в Слатина /Румъния/, Иван Хаджиниколов Бобевски – опълченец, заместник-кмет на София и Заместник-председател на Опълченското поборническо дружество, както и издател /редактор/ на неговото издание – в„Юнак”, Любомир Бобевски – поет, осъден като морален подбудител след Първата световна война, автор на маршовете „О, Добруджански край!” и „Съюзници-разбойници”, ръководителят на Хор „Гусла” – Валентин Бобевски и др.

Къщата-музей с. Голям Извор – паметник на културата от национално значение. Подредена експозиция на Първия окръжен център в Българско. Експозицията е уредена през 1972 години, като част от честванията, посветени на 100-годишнината от основания от Васил Левски Първи окръжен център в Българско. В близост до къщата- музей, по повод 170-годишнината от рождението на Апостола, през 2007 година беше открит възпоменателен знак, посветен на паметта на Голямоизворските заточеници в Диар Бекир след обира на турската хазна при Арабаконак.

Манастирът е паметник на културата от национално значение. Уникален обект на уникално място, прегърнал и материализирал легенда и истина в средата на ХІІІ век от Киевския княз Георги Глож, който с позволението на българския цар Иван Асен ІІ, се заселва в земите около днешното село Гложене. Манастирът се състои от цярква и двуетажни жилищни сгради, които образуват затворен отвсякъде двор, което му придава вид на своеобразен замък. От времето на изграждането на манастира днес е останал само тунелът „Просечник”, изсечен в скалата, през която единствено може да се достигне до терасата. Манастирът е приютявал Левски, Митрополит Климент /Васил Друмев/ и др.

Църквата е паметник на културата. Началото на нейното построяване може да се отнесе към 1830-34 година, а нейното освещаване се извършва през 1846 година. Построена е върху подпорната стена на мястото на стара църква, съществувала до опожаряването на Тетевен. Църквата се характеризира със своята монументалност, за разлика на други църква от това време, които са вкопани в терена. Иконите са дело на различни майстори, в т. ч. и на Станислав Доспевски. Новият дърборезбен иконостас е дело на резбаря Петър Кънчев и е изработен през 30-те години на миналия век. Църковните куполи са издигнати през 1895 година от инж. Трифонов. Тогава се премахнати и вътрешните заграждения, отделящи мъжкото от женското отделения. Църковните камбани са отлети в Москва през 1875 година. Тези камбани огласяват радостта на Освобождението на 1-ви ноември и една от тях не издържа радостта и получава своята пукнатина. Това е църквата, в която и Апостолът на свободата Васил Левски изпълнява своето „Достойно есть!” през 1870 година. Иконостасът на църквата „Успение Богородично” – паметник на културата от национално значение, пренесен в параклиса на Църквата „Св. Всех Святих” след събарянето на първата. Ценен паметник, наред със съхранените икони, дело на различни майстори, в т. ч. и тетевенски такива, предшественици или следовници на Кръстьо Зограф от Тетевен.

Параклисът се намира на връх Острич. Изграден от Асен Свиленов Урманов и осветен през 2007 година. Тук любителите на пейзажната фотография ще открият уникални гледки.

Сградата, в която се помещава музеят, е построена за периода 1928-1932 година от Благотворителния комитет „Бенковски” по проект на арх. Иван Васильов и арх. Димитър Цолов. Проектът е изработен още през 1926 година. От този период датират и призивите за събиране на средства за построяването на Дом- паметник. Призивите са от различни райони на страната, където се намират компактни маси тетевенци. Подобен пизив е отпечатан и в „Народен глас”, печатан в Америка на български език, с призив към българите в Америка. Основният камък е положен през септември 1928 година и за период от четири години Дом- паметникът е завършен. Последната еспозиция датира от 1974 година, като обхваща отделите археология, етнография и национално-освободителни борби;

Сбирката може да бъде разгледана в района на Църква „Св. Всех Святих”

Галерията е съхранила творби на художниците Васил Гачев, Събо Димитров, Маргарит Цанев, Калин Димитров /Рембранд/, Ценна Събова и Михаил Димитров. За начало на Художествената галерия „Тетевен” може да се счита годината 1985 година и подредената експозиция с дарените и откупени от страна на Общината творби от страна на скулптора- тетевенец Васил Гачев. Дарения по- късно галерията получи и от страна на наследниците на Калин Димитров /Рембранд/. Нов облик Галерията придоби и се превърна в своего рода хранителница на личностите на Тетевен с направената от страна на художника Събо Димитров експозиция „Тетевенци”. Тази експозиция от близо 50 платна, близките подариха на Галерията.

Интерес представлява и Килийното училище в Голям извор – като част от Музейната сбирка на селището, съхранила етапите на образователното дело в Голям Извор и част от историята на селището. Намира се в двора на църквата.

През 2008 година се сложи началото на археологически проучвания на връх Трескавец, където в продължение на около две седмици се извърши теренна работа върху около 250 кв.м. В резултат на извършените проучвания се разкри застрояване върху около 150 кв.м. и оформени стени на пет жилищни помещения. По мнение на специалисти теренните проучвания трябва да продължат, с което да се сложи край на близо вековния застой в това отношение. Проучванията по безспорен начин ще потвърдят становищата за съществуването на т.нар. „римски пътища”, укрепителни съоръжения и поселища от най-дълбока древност.

Георги Бенковски е убит на 25 май 1876 година. Паметникът е дело на благотворителния комитет „Бенковски”, сложил своето начало на 28 август 1905 година. От разгърнатата всенародна акция и събраните средства се ражда и паметникът на лобното място. Строителството на паметника започва в началото на 1908 година /договор от 28 януари 1908 година/ и е тържествено осветен на 12 май /25 май н.ст./ 1908 година.”За да изразим за вечни времена във видима форма чувството си на почит и признателност, за да засвидетелстваме завинаги дълбоката си благодарност от името на българския народ, Комитетът вече постави паметник в Костина, над окървавения бряг, гдето угасна буйния свеж живот на скъпия за сърцето ни вожд”, е записано в програмата по откриването на паметника. Ежегодно се отбелязва гибелта на водача на Априлското въстание с провеждането на възпоменателен митинг и възпроизвеждане последните мигове от живота на Войводата.

Сава Младенов е куриер на Левски /за Ботев, четник /един от единадесетте ботеви четници – тетевенци/. Убит в м. Козница на 21 юни 1876 година. Паметникът е изграден от Благотворителния комитет „Бенковски” и тържествено осветен през 1926 година. През 1981 година по инициатива на българските студенти, учещи в Москва, паметникът е реконструиран. Ежегодно на лобното място се провежда възпоменателен митинг и се възпроизвеждат последните мигове от живота на героя. Последните години инициативата за провеждането на тази проява е подета от възпитаниците на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване, която от 1942 година носи името на Сава Младенов.

Църкви и манастири в община Тетевен

 • с. Бабинци – параклис „Покров Богородичен” на вр. Острич – 2007 г.
 • с. Български Извор – „Св. св. Кирил и Методий“ – 1895 г.
 • с. Гложене – „Св. Вмчк Димитър“ – 1919 г.
 • с. Голям Извор – „Възнесение Господне“ – 1909 г.
 • с. Дивчовото – новооткрит църковен храм „Св. вмчк Георги Победоносец” – 2011 г.
 • гр.Тетевен, кв. “Полатен“ – “Св. Йоан Рилски Чудотворец“ – 2007 г.
 • с. Рибарица – църковен храм „Св. Пантелеймон“ – 2011 г.
 • гр. Тетевен – „Всех святих“ – 1846 г.
 • гр. Тетевен – м-р “Св.прор.Илия“ – 13-14-ти век
 • с. Черни Вит – „Успение Богородично“ – 1934 г.
 • гр. Ябланица – „Света Троица“ – 1940 г. – прот. Павлин
 • Скален параклис „Св. Троица” – 2005 г. – на 5 мин. пеша от х. „Ехо” – 1 700 м.н.в.
 • Скален параклис „Св. Петър и Павел” – 2010 г. – на около 1,5 км. от х. „Васильово” – 1 300 м.н.в.

Екопътеки

Изходният пункт на пътеката е центъра на град Тетевен Дължина на пътеката – 4 км.
Продължителността на прехода е около 2 часа.

Преходът започва от централната градска част, продължава по асфалтов път по поречието на р. Козница. Преминава се покрай действаща естествена перална /тепавица/. След 300 м. има извор, на който е изградена чешма. След 3 600 м. трасето продължава през пресечен горски терен. До тук е удобно за придвижване с автомобил.
Следващите 600 м. продължават по живописния каньон на реката.
Първото и второто място за отдих са открити и са на 3 400 м. и 3 600 м. от изходния пункт., а третото е покрито, със зидана камина и разположена в близост дървена маса и пейки, в непосредствена близост до водопада
Преминава се през 4 дървена мостчета, след което се достига м. Задънката, където е разположен и водопада Скока.

Маркировка – жълта лентова
Подходящи сезони – пролет, лято, есен, зима

Изходният пункт на пътеката е на около 9 км. от центъра на Тетевен по посока с. Бабинци Най-ниската точка е на 989 м.н.в., а най-високата – 1 222 м.н.в. – вр. Червен Денивелация – 233 м.
Дължина на пътеката – около 3 км.
Продължителността на прехода е около 2 часа

Пътеката преминава през пресечена скалиста местност, ливади, естествена люлякова гора
По средата на маршрута, в м. Седлото е изградено място за отдих – 2 беседки и огнище.
Крайната точка на маршрута е вр. Червен – широко плато с отвесни скали. На самия връх има изградена погледна площадка, от която се открива панорамна гледка към долината на р. Бели Вит, град Тетевен и цялото било на Централна стара планина.
По протежение на маршрута туристите могат да наблюдават разнообразие от редки птичи видове, билки и отвесни скални пещери, свързани с много митове и легенди от местния фолклор.

Маркировка – синя лентова
Подходящи сезони – пролет, лято, есен

Изходният пункт на пътеката е на около 3 500 м. от центъра на Тетевен по посока с. Рибарица
Най-ниската точка е на 460 м.н.в., а най-високата – 721 м.н.в.
Денивелация – 260 м.
Дължина на пътеката – 7 км.
Продължителността на прехода е около 5 часа

Преходът е изключително лек и приятен – подходящ е за групи от деца и по-възрастни туристи.
трасето преминава през вековни букови на възраст около 150 г.
Първото място за отдих е на около 3 км. от изходния пункт до естествен извор, на който е изградена чешма. След около 1,5 км. се стига до второто място за отдих. Тук могат да се наблюдават сърни, благороден елен, лисици, диво прасе и др., тъй като в близост са поставени хранилки и това място се е превърнало в естествен сбор за тези диви обитатели.
По желание на туристите могат да се организират курсове за оцеляване в планината, палаткови лагери, пленери и др.

Маркировка – синя лентова
Подходящи сезони – пролет, лято, есен, зима

Изходният пункт на пътеката е с. Рибарица, в м. Нефтохима
Най-ниската точка е на 804 м.н.в., а най-високата – 1 338 м.н.в.
Денивелация – 534 м.
Дължина на пътеката – 6 км.
Продължителността на прехода е около 5 часа

Екопътеката отвежда в НП “Централен Балкан”. Маршрутът е пешеходен, кръгов. Трасето върви по границата на резерват Царичина, отделя се вляво и след около 45 мин. изкачване през букова гора отвежда до м. Слончето. Там е изградена погледна площадка в короната на бук столетник.
След нов преход по гористия склон се стига до кът за отдих в скалистата местност Мерудиеви зъби. След около 1 ч. се излиза на тревист купол – вр. Голяма Шаля – най-високата точка на екопътеката. На върха е изградена наблюдателна кула, от която се разкрива широка панорама към резерват царичина и главното Старопланинско било. От вр. Голяма Шаля, маршрутът се спуска по кръгово трасе и продължава към началото на екопътеката.

Подходящи сезони – пролет, лято, есен. Не се препоръчва зимния сезон!

Изходният пункт на пътеката е гр. Тетевен
Най-ниската точка е на 420 м.н.в. – Тетевен, а най-високата – 1 069 м.н.в. – вр. Острич
Денивелация – 649 м.
Дължина на пътеката – 10 км.
Продължителността на прехода е около 1 ч. и 30 мин.

Екопътеката отвежда до вр. Острич. Там, точно на върха е издигнат малък параклис “Покров Богородичен”. От площадката край параклиса се разкрива прекрасна панорамна гледка към град Тетевен и околностите му.
Маршрутът може да се извърви пеша, с велосипед или комбинирано – с превоз до училището в с. Бабинци – до тук около 9 км., след което се излиза на обширна поляна и следва стръмно изкачване до върха.

Маркировка – жълта лентова
Подходящи сезони – пролет, лято, есен. Не се препоръчва зимния сезон!

Изходният пункт на пътеката е гр. Тетевен
Най-ниската точка е на 420 м.н.в. – Тетевен, а най-високата – 1 151 м.н.в. – вр. Трескавец
Денивелация – 731 м.
Продължителността на прехода е около 2 ч.

Екопътеката тръгва от централната градска част. До сградата, нар. от тетевенци “Белия дом” има лентова маркировка за 3 маршрута:

до пещ. Станина дупка – зелена лентова маркировка
до вр. Червен – синя лентова маркировка и до
вр. Трескавец – червена лентова маркировка
Подходящи сезони – пролет, лято, есен. Не се препоръчва зимния сезон!
Забележка: Екопътеката е трасирана, но е необходимо да бъде почистена и разширена. Няма указателна табела за пътеката.

Изходният пункт на пътеката е гр. Тетевен
Най-ниската точка е на 420 м.н.в. – Тетевен, а най-високата – 1 179 м.н.в. – вр. Петрахиля
Денивелация – 759 м. /до вр. Петрахиля/ и 490 /до заслона “Опасният зъб”
Продължителността на прехода е около 1ч. и 30 мин./ 2 ч.

Екопътеката тръгва от централната градска част, преминава се покрай х-л “Здравец”. От там може да се продължи направо през стръмната поляна срещу входа на хотела или да се продължи по асфалтовия път. Достига се до дървена беседка със зидано огнище и се продължава направо като се следва червената лентова маркировка. По пътя към заслона има указателни стрелки за отклонения вляво към вр. Петрахиля и към местността Равни камък – отново червена лентова маркировка.
Преходът до “Опасният зъб” е много приятен – преминава се през букова гора, сипеи, а близо до заслона и през тесен каменен улей, който е обезопасен с парапет.
От площадката до заслона се разкрива прекрасна панорамна гледка към града и към околностите му.

Подходящи сезони – пролет, лято, есен. Не се препоръчва зимния сезон!

Изходният пункт на пътеката е стадиона в с. Гложене, на 12 км. от гр. Тетевен.
Дължината на пътеката е около 3 км.

Най-ниската точка е на 422 м.н.в. – с. Гложене, а най-високата – около 1 000 м.н.в. – Гложенски манастир, разположен под вр. Камен Лисец – висок 1095 м.
Продължителността на прехода е около 2 часа

Екопътеката започва от стадиона на с. Гложене, върви се през вековна букова гора, южно от с. Гложене. По средата на пътеката има чешма и кът за отдих. Продължава се по стръмна пътека до манастира. Манастирът е построен на каменен рид, северно от вр. Камен Лисец. В двора му е разположен музей на Васил Друмев, а в една от стаите му е запазено скривалище на Васил Левски. От терасата на манастира се разкрива прекрасна панорамна гледка към Дунавската хълмиста равнина – на север; към Васильовската планина – на изток и към Стара планина – на юг.
Връщането до изходния пункт – с. Гложене е по същата пътека, по която се достига до манастира.

Подходящи сезони – пролет, лято, есен и зима.

Маршрути

Подходящ и за посещения и с автомобилен транспорт. Маршрутът включва 3 обекта – атракции от местно значение:

 1. Чешма Вежница – на входа на гр. Тетевен – реставрация къта с чешмата и създаване на кът за отдих срещу нея с площадка за временен престой на коли;
 2. Архитектурен ансамбъл – символ на гр.Тетевен – реставрация на къта с водната каскада, реновация на чешмата и създаване на кът за отдих на туристите;
 3. Паметник – мемориал – в с. Рибарица – създаване на тристепенен кът за отдих към Паметника-мемориал в с. Рибарица, добавя се още един допълнителен подход за достъп на хора с увреждания.

Изходният пункт е бюст-паметника на Георги Бенковски в с. Рибарица, на разклона за местността Костина – направен като крайпътен указателен знак през 80-те години. Акцентира вниманието и указва пътя към лобното място на Бенковски в местността Костина. Най-голямата забележителност в местността е паметника на Георги Бенковски. Интерес представлява и каменен мост над река Костина, осигуряващ достъп до другия бряг, на който е разположен паметника, а в основите на моста е разположена другата забележителност „Кървавото кладенче”, част от ансамбъла на лобното място на Бенковски.

Изходният пункт на пътеката е информационно табло за туристите, срещу входа на хотелски комплекс “Здравец” – гр. Тетевен, преминава се през историческа местност Рътта; продължава покрай Паметник, свързан с опожаряването на града от кърджалиите, през 1801 г. и възобновяването на Тетевен, и отвежда до предлагащия възможности за приключенски туризъм парк „Адреналин”. По цялото протежение на пътеката се разкрива прекрасна панорамна гледка към град Тетевен.
Пешеходната пътека да е с обща дължина 300 метра, по протежението на която са обособени две зони за пикник с дървени маси, пейки и беседка.
Пътеката се намира в очертанията на град Тетевен, в близост до основните хотелски комплекси и атракциони.

Включва 2 екопътеки:

 1. Екопътека „Орнитологичен маршрут „Горска улица” – защитена местност „Черния рът”- с. Рибарица. Маршрутът преминава от местността Зеленашкото, през местностите Габров рът, Дебели дял, Черния рът и Рачовото.
 2. Екопътека – Село Гложене – Гложенски манастир – пещерата Моровица.