Рибарица – с кола под наем към сърцето на България

Рибарица – пътуване в сърцето на България

Организирайте своето незабравимо приключение в Рибарица - сърцето на България. Заявете кола под наем в София от Юнивърсъл Кар Рент, вземете си усмивката и оставете грижите в големия град. Вила Дон Маро ви очаква, за да ви предложи нещо изключително…

РИБАРИЦА – ИЗВОР НА БЪЛГАРЩИНАТА

Слънчевата Рибарица е най-живописното селище в Тетевенския Балкан. Тишината, кристалният въздух и уханието на билки, ще ви потопят в местната атмосфера и ще пробудят българския корен в жилите ви.

Престоят тук ще засити глада ви за етнография, традиционна архитектура и изкуството. И всичко това сред фантастична природа и биоразнообразие.

Траките са първите заселници по тези земи, за което свидетелстват археологическите находки, датирани от VII век пр. н.е. Около 20 надгробни могили, са останали от тях в местностите Даковото, Калугеров дол, Кленова поляна, Брязово, Горуньово и др. Покрай тези красиви имена, народната памет е съхранила и тракийските топоними Басарим и Шурдовица.  Вероятно богатството на риба в многобройните рекички, е привлякло и тях, така както привлича съвременните любители на риболова.

Тетевенският Балкан има ключово участие във важни исторически събития. Многобройните проходи са осеяни с тайни пътеки и скривалища, които не веднъж спасяват хайдушките чети от турския ятаган.

Най-известна е четата на Георги Бенковски. В чест на саможертвата на българският възрожденец, е построен паметник с неговия лик, който се извися над местността Костина. Всяка година делото му се почита с тържества, пресъздаващи кървавите събития и героичната смърт на българския воевода. Те събират хора от цялата страна, които идват да се поклонят пред подвига на героите от Априлската епопея.

ТРАДИЦИОННА КУЛТУРА

Рибарица и Троянският Балкан пазят изключителен фолклор и богат на обичаи народен календар, които ще ви доближат до бита на предците ни.

Старите воденици още мелят брашното, валявиците валят пъстрите рибаришки черги, а занаятчиите творят от вълна и дърво, в продължение на Тетевенска килимарска и резбарска школа.

Включете се в дейностите на местни хора, за да раздвижите кръвта си, па вдигнете шумна наздравица с мистичната рибаришка сливова ракия, която ще прогони всички демони. Подсладете се с десерт от горско сладко в комбинация с прочутото балканско саламурено сирене и вдишвайте дълбоко планината.

ДИВАТА ПРИРОДА НА „ЦАРИЧИНА“

Трудно е да се опише с думи прекрасната природа на Троянския Балкан. Сред величествени гледки и изключително биоразнообразие всеки, който търси, ще открие своя рай.

Сред най-отличителните забележителности на Рибарица, е Биосферния резерват „Царичина“ в Национален парк „Централен Балкан“. Резерватът е обвит в легенди и предания, идващи от времето на Второто българско царство.

Легенда за Тамара и билето Омайниче

Някога цар Иван Асен II имал дъщеря на име Тамара, която много обичал. Когато чумата дошла в Търновград, не подминала и царския дворец. Щом научил за страшната беда, царят се завърнал в престолния град, но там заварил единствено линеещата Тамара. Идвали знахари от всички краища на царството, но никой не могъл да я избави. Тежка мъка помрачила сърцето на царя.

Един ден в селото дошъл тайнствен старец, който поискал от цар Иван Асен II да изпрати принцесата под връх Вежен в Рибаришкия Балкан, където имало пъстра поляна от нацъфтели огнени билки. Всяка сутрин, девойката се разхождала боса по поляната, беряла цветята и кичила косите си с тях. Наблизо кротко пасяло стадо, а звънът на хлопатарите преливал в песните на птиците. Веднъж Рада донесла на ръце новородено агне. Подала го на Тамара, а тя го притиснала нежно до гърдите си. Смеела се весело и го целувала. Кичела го с венец от горски цветя, после взимала венеца и сама се кичела. Слънчевите лъчи се сбирали в него и принцесата неусетно оздравяла. Тамара обикнала много Омайничето и все се разхождала закичена с него на поляната.

Дошло време да се прибира стадото от планината, а принцесата трябвало да се завърне при баща си, защото есента довяла далечни, непознати гости. Млад момък поднесъл скъпи дарове на всички в двореца. Тамара скрито го погледнала и видяла, че в очите му се отразява пламъкът на любовното биле от косите си. Същият пламък грейнал и в нейните очи. Скоро се разнесла радостната вест, че Омайничето избавило царската дъщеря от чумата и довело любовта при нея.

От тогава хората наричат билето Царско цвете, а поляната на която цъфти – Царичина. И до днес приказната местност в Тетевенския Балкан, носи все същото име.


С личния автомобил или с кола под наем от Юнивърсъл Кар рент, Рибарица е място, което всеки българин трябва да види с очите си, за да повярва, че е истинско. Рибаришкият Балкан ще кали духа и обичта ви към Родината и ще ви разкрие още много тайни… Но това остава между вас и планината. Вила Дон Маро ви очаква!